Hengitys, Rentoutuminen ja Meditaatio

18.06.2021

Hei ihana siellä, mukava kun olet blogini äärellä. Tänään ajattelin jakaa Hengityksen, Rentoutumisen ja Meditaation taikaa kanssasi. Toivottavasti olet voinut hyvin. Mukavaa ja inspiroivaa lukuhetkeä.

Miten voit tänään ja tässä hetkessä? Miltä tuntuu olla, ja hengittää tässä hetkessä?

Voit tuoda huomiosi hengitykseen. Hengitä hyvin rauhallisesti sisään, ja hengitä hyvin rauhallisesti ulos. Älä pakota mitään, kaikki tunteet ovat ok ja sallittuja. Anna tunteiden tulla ja anna tunteiden mennä. Päästä irti aivan kaikesta. Keskity hengityksen luonnolliseen virtaan. Kaikki on hyvin tässä hetkessä.

Hengitys on koko elämämme ja hyvinvointimme lähtökohta. Kehomme rentoutuessa ja mielemme rauhoittuessa hengityskin kevenee, pehmenee ja syvenee. Kun päästämme irti, aivan kaikesta ja rentoudumme, alkaa hengitys luonnollisesti pidentyä ja rauhoittua. Myös se, kun tuot huomioisi ensin hengitykseen ja tunnet, kuinka hengitys kevenee, pehmenee ja syvenee saa kehosi ja koko elimistösi ja hermostosi viestin, että on turvallista ja rauhallista olla. Olla vain tässä hetkessä ja päästää irti, rauhoittua ja rentoutua. Päästä jokaisella uloshengityksellä irti ja voit tuntea, kuinka olosi rauhoittuu ja kevenee. Hengitys on tärkein välineemme meditaatiossa ja rentoutumisessa. Jokainen hengitys on mahdollisuus tulla tietoisesti tähän hetkeen, valita ja muuttua. Jokainen hengitys luo uutta.

Tärkein parasympaattinen hermomme Vagushermo, eli pitkä kiertäjähermo yhdistää aivorungon sisäelimiin, kuten keuhkoihin ja suolistoon. Vagushermo säätelee mm. sydämen ja suoliston toimintaa ja hengitystä. Vagushermon hyvä toimivuus on olennaista kehon stressin vähentämisessä. Jos olet stressaantunut tai sinulla on jokin sairaus, esimerkiksi autoimmuunisairaus, masennus, migreeni tai vaikeuksia vatsan ja suoliston toiminnan kanssa, kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota vagushermon aktivointiin ja hyvinvointiin. Tällöin autat hermostoasi, ja tuet oman kehosi paranemismekanismeja. Vagushermon aktivoituessa myös parasympaattinen, eli lepohermosto aktivoituu. Aktivoimalla vagushermoa, voi rentouttaa ja palauttaa elimistöä. Tämä aktivoituu luonnostaan kun nukumme ja lepäämme, mutta tähän voi myös vaikuttaa itse erilaisin keinoin. Rentoutuminen ja Meditaatio ovat hyvä keino aktivoida Vagushermoa. Myös rauhallinen jooga harjoitus ja metsäkävely toimivat mainiosti Vagushermomme aktivoinnissa.

Meillä hoitolalla on saatavilla ohjattua rentoutumista. Voit tulla yksin, ystävän kanssa tai oman ryhmäsi kanssa rentoutumaan. Tunti alkaa aina hetkeen ja itseesi laskeutumisella. Rentoutamme lempeästi koko kehon ja mielen, käyttäen apuna erilaisia hengitys harjoituksia. Kehoa voidaan avata myös Yin jooga asanalla tunnin aluksi. Alkurentoutuksen jälkeen teemme ihanan matkan visualisaation avulla. Visualisaatio matkat vaihtelevat ja matkat tapahtuvat aina erilaisiin luontomaisemiin ja veden äärelle. Ihaniin paikkoihin, joissa Sinulla on hyvä, turvallinen ja rauhallinen olla. Matka ja hetki on vain Sinulle, oma ainutlaatuinen hetkesi. Hengityksesi ohjaa ja kuljettaa sinua lempeästi. Lopuksi palaamme kehoomme ja tähän hetkeen rentoutuneena. Visualisaatio-matka tapahtuu aina mielellään makuulla, mahdollisimman rennossa asennossa. Rentoutumisen ja rauhoittumisen harjoitukset vähentävät kehon rasitustilaa ja ylivirittäytyneisyyttä. Rentoutuminen auttaa sietämään ja käsittelemään stressiä ja stressaavia tilanteita paremmin, vähentää ahdistusta ja voi esimerkiksi lieventää kipuja, sillä mielemme rentoutuessa vaikutus luonnollisesti vaikuttaa myös kehoomme.

Muistathan, että emme voi pakottaa elämässämme mitään. Emme voi pakottaa itseämme rentoutumaankaan, vaan saatamme tarvita harjoitusta. Rentoutuminen voi olla myös meditatiivista tekemistä kuten kävelyä metsässä tai Yin-joogaa. Näitä harjoittelemalla voidaan päästä kohti täysin paikallaan olevaa rentoutumisharjoitusta. Rentoutus- ja läsnäoloharjoitukset auttavat kehon hallitsemattomien tunnereaktioiden hillitsemisessä ja rauhoittumisessa. Rentoutumisen huomioiminen elämässäsi on kokonaisvaltaista hyvinvointiasi tukevaa ja sinua parantavaa.

Meillä hoitolalla on saatavilla myös ohjattua Meditaatiota. Autan sinua ohjatusti pääsemään syvään rauhan ja rajattomuuden tilaan. Ohjattu Meditaatio sisältää hieman puhetta ja musiikkia. Meditaatioon syventyessä pyrimme jättämään mielemme kokonaan pois hetkestämme. Analysoiva mieli ja ajattelutasomme siirtyy erilleen, ja laskeudumme tiedostamattomalle tasolle. Näin ollen aivoaallot hidastuvat ja syvällä tasolla palautuminen ja uudistuminen voi alkaa tapahtua. Syvässä Meditaatiossa apukeinot, kuten hengityksemme huomioiminen ei ole enää läsnä, vaan hengitys kuljettaa meitä tämän tilan äärelle. Meditaatioon syventyessä eivät mieli tai ajatuksemme ole enää mukanamme. Asettaudut vain kokijan tilaan, syvään hiljaisuuteen. Meditaatioon emme voi yrittämällä päästä, vaan vasta kun täydellisesti päästämme irti sen tavoittelusta ja siihen pyrkimisestä, voimme tämän rauhan ja hiljaisuuden tilan sisältämme löytää. Voimme vain antautua ja olla. Jos mieli tuo meille erilaisia mielikuvia, ajatuksia tai muita tuntemuksia, voimme päästää nämä leijailemaan hiljalleen kokonaan pois. Anna tunteiden ja ajatusten tulla ja anna niiden mennä. Tuo huomiosi lempeästi hengityksen äärelle aina uudelleen. Syvämeditaatiossa voimme päästää myös hengityksen huomioimisesta kokonaan irti ja antautua täysin vapaaseen ja hiljaiseen tilaan. Meditaatiota harjoitellessa, toimii hengitykseen keskittyminen tuomaan hetkeen rauhaa ja tietoisuutta tästä hetkestä. Hengityksen huomioiminen tuo ajatukset pois ulkoisten asioiden, ja tuntemusten ääreltä. Hengitys on tärkein välineemme meditaatiossa ja tarvittaessa voimme palauttaa siihen huomiomme.

Hengityksen huomioinen arjen keskellä tekee kokonaisvaltaisesti hyvää. Voit päivän aikana palauttaa huomiosi hengitykseen useita kertoja. Muistathan, että jo pienikin tietoinen hengähdyshetki tekee hyvää. Rentoutumista ja Meditaatiota voit harjoittaa aina, kun Sinulla on rauhallinen hetki päivässäsi. Pienikin hetki riittää ja auttaa jaksamaan paremmin.

Olen opiskeluaikoinani äänittänyt muutamia erilaisia rentoutusharjoituksia. Nämä ovat lahjana teille täysin vapaasti kuunneltavissa https://www.soundcloud.com/viivituulia . Voit rentoutua oman kodin rauhassasi äänitteiden parissa.

Toivon, että kirjoitus toi Sinulle rauhaa ja hyvää mieltä. Olet lämpimästi tervetullut rentoutumaan hoitolalle tunneille ja hoitoihin. Suunnitteilla syksymmälle kalenteria rentoutustuntien osalta.

Olet Ihana ja Tärkeä ❤️

❤️ Viivi